Zwanger ondernemer| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Zwanger ondernemer| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
ZZP'er / zelfstandig ondernemer en zwanger.

06/04/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Wat moet je als ondernemer op financieel vlak doen als je zwanger wordt? Je hebt inkomen, je bent hieraan gewend. Is de wereld wel ingericht op hardwerkende ondernemers die ook moeder worden? Hoe zorg je geld-technisch voor een juiste balans in deze periode?

Groeiend wonder

Jullie krijgen een baby! Facebook ontploft, de hormonen gieren door het lichaam. Ontkurk de alcoholvrije champagne en zwijmel weg op de roze wolk. Welkom in de wonderlijke wereld van wondertjes.
Als mannelijke blogger heb ik wellicht minder recht van spreken over dit onderwerp. De beste stuurlui staan aan wal, al kan ik je zeggen dat ook ik 10 kilo ben aangekomen in de periode waarin mijn vrouw zwanger was. Solidariteit. Achteraf gezien had ik betere keuzes kunnen maken rondom voedsel, maar goed, die stap kan ik nu natuurlijk alsnog zetten. Wat achteraf niét handig is om nog te moeten regelen is jouw zwangerschapsuitkering.

ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen

Jullie willen graag zo lang mogelijk het heuglijke nieuws onder elkaar houden. Er staat een verbod op spreken over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld de babynaam of de zoektocht naar zijn of haar eerste rompertje. Eerst de ouders vertellen, dan de broeder- en zusterlijke banden aanhalen, waarna de rest volgt. Vergeet alleen jouw boekhouder niet.
Aannemende dat je geen boekhouder hebt die het liefst dagelijks theevisites doet met de hele buurt, zal diegene jullie geheimpje bewaken als een trots soldaat. Discretie hoort bij het vak, wij behoren tot de categorie “lone wolves”. Deze term komt van oudsher voor bij een wolf die de stap maakt om uit de roedel te stappen om zelf weer een roedel te beginnen. Ondernemend, avontuurlijk, zelfbewust. Dit prachtige dier gaat op zoek naar zichzelf, naar een nieuw gezin. Niemand die de wolf begeleiding geeft. Het pad is volledig open.

Dé aanvraag van een ZEZ-uitkering

Bij een open pad is het óók handig dat er specialisten om je heen zijn die je kunnen helpen om de zoektocht naar jouw pad in goede banen te leiden. Wat iedereen zal beamen voor een zelfstandig ondernemer die zwanger is,  is dat je vooral een kijkje moet nemen op de website van het UWV.
Heb je vragen over dit onderwerp? Vooral stellen.
Je kunt als leidraad nemen dat de uitkeringsaanvraag moet worden ingediend na een zwangerschapsduur van 24 weken en uiterlijk 2 weken vóór de uitkering in moet gaan. Hoe eerder hoe beter. Zwanger van een tweeling? Of van een kwart voetbalelftal? Dan zijn er weer afwijkende termijnen rondom de start van de uitkering. Geen enkele situatie is hetzelfde, wees daarom goed voorbereid. De uitkering duurt doorgaans 16 weken.

Hoogte uitkering

De hoogte van de uitkering zal niet hoger zijn dan het wettelijk bruto minimumloon. Het maximum hiervan is gesteld op ruim 1.500 euro bruto per maand. Dit krijg je ook als je aan het urencriterium hebt voldaan, oftewel minimaal 1.225 uur per jaar hebt besteed aan jouw onderneming. Dat is ongeveer 25 uur per week, wat weer een richtlijn is voor het wekelijks aantal uren dat je nodig hebt om aan jouw Netflix-behoefte te voldoen tijdens jouw verlofperiode. Maak je daarnaast als zelfstandige geen zorgen over het urencriterium in het jaar van jouw zwangerschap. De Belastingdienst begrijpt dat deze periode ook als werken kan worden beschouwd. Ze tellen de uren in deze periode daarom door alsof je aan het werk bent geweest. Als zwanger meewerkend partner kun je overigens ook aanspraak maken op een uitkering. Voor de creatieve niet-zwangere partner: jouw Netflix-meekijkuren tellen niet mee als werktijd. Voor moeders die zwanger en zelfstandig waren in de periode 2004-2008 is er ook nieuws. Het kan zijn dat je alsnog een zwangerschapsuitkering kunt aanvragen. Hierover is het UWV nog juridisch aan het steggelen.

Loonheffingskorting?

Bij het aanvragen van de zwangerschapsuitkering dien je ook aan te geven of je loonheffingskorting toe wilt passen. Wat belangrijk is, is dat je deze korting maximaal één keer over een jaar toepast. Als je deze korting in gebruik neemt, dan krijg je een hogere uitkering en moet je iets meer betalen via de aangifte Inkomstenbelasting (IB). Pas je de korting niet toe, dan werkt dat net andersom. Zelf zou ik het toepassen. Mocht ik zwanger zijn. Laat staan vrouw.

Belasting betalen – vooruitzien is regeren

Je hebt de uitkering aangevraagd en deze is goedgekeurd. Doordat je een uitkering ontvangt en je hoogstwaarschijnlijk winst hebt gemaakt, kan jouw verzamelloon omhoog gaan ten opzichte van voorgaande jaren. Dit betekent dat je meer inkomen geniet dan je gewend was.
Een hoger inkomen betekent normaal gesproken meer belasting betalen. Dat lijkt soms wat vervelend en kan een teleurstellend gevoel met zich meebrengen. Blokkeer direct die gedachte en steek over naar de positieve kant: je hebt meer inkomen genoten! Natuurlijk is het zaak om jouw belastbaar inkomen zo laag mogelijk te krijgen binnen de toelaatbare grenzen van de wet.
Denk ook aan de toeslagen, deze zijn ook gebaseerd op jouw/jullie inkomen. De toeslagen worden in het betreffende jaar uitbetaald op basis van voorschot. Dit kan een valkuil zijn doordat je teveel hebt ontvangen. Achteraf wordt pas definitief het bedrag vastgesteld. Pas ook op dat je jouw toeslagrechten niet verliest door dit tijdig aan te vragen.

De puntjes op de i – checklist voor de zwangere zelfstandig ondernemer.

Gezien de administratie doorgaans niet op de nesteldrang-lijst terecht komt en de innerlijke focus toch al op jullie spruit ligt, hierbij een korte checklist rondom dit onderwerp:

 • Zorg dat jouw DigiD en inloggegevens Belastingdienst up-to-date zijn
 • Doe je de BTW-aangifte zelf en is de uitgerekende datum uitgerekend in de aangiftemaand? Dan kun je overwegen om een nihil-aangifte te doen. Oftewel “niets aan te geven”. Natuurlijk heb je de aangifteplicht, maar wie wil nu een hoogzwanger iemand in de stress helpen? Mijn visie is dat menselijkheid en redelijkheid op de eerste plaats behoren te komen, je pakt de correctie een kwartaal later wel op. Houd er bankrekening-technisch ook rekening mee
 • Houd de laatste drie jaaraangiften bij de hand en eventueel een begroting voor het komende jaar (handigheid, niet altijd een must)
 • Zorg tijdig voor administratieve vervanging en/of vervanging wat betreft jouw werkzaamheden
 • Surf zelf op de website van UWV om nodige kennis op te doen, neem ook het aanvraagformulier door.
 • Stel op tijd vragen: ook al heb je al een paar keer dezelfde vraag gesteld vanwege zwangerschapsdementie
 • Zorg dat je bij de daaropvolgende aangifte IB de jaaropgaaf UWV hebt ontvangen
  (dat ging namelijk afgelopen jaar bij deze uitkeringsinstantie niet heel soepel)
 • Voorzie eventuele verschuivingen in de IB- of toeslagensfeer
 • Relax, laat je goed verzorgen en schenk aandacht aan het allerbelangrijkste

Geniet van de zwangerschapsperiode en natuurlijk van harte gefeliciteerd!

The comments +

 1. Stella says:

  Jeej wat een fijn artikel, precies mijn vragen! (en nee, ben niet zwanger)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *