Zonder algemene voorwaarden geen professional tips & tricks | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Zonder algemene voorwaarden geen professional tips & tricks | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Zonder Algemene Voorwaarden geen professional

19/04/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Algemene voorwaarden zijn een must voor elke ondernemer. Makkelijk gezegd als jurist natuurlijk. ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’. Toch is het echt zo. Al is het maar omdat veel beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen eisen dat je Algemene Voorwaarden hebt. Je kunt er veel aansprakelijkheid mee uitsluiten. Bovendien zijn ze handig, omdat je hier alle afspraken in opneemt die je met al je klanten of opdrachtgevers wil maken. Hoef je het daar in elk geval niet meer over te hebben tijdens de onderhandelingen.

Algemene voorwaarden zijn algemeen

Volgens de wet zijn alle bepalingen die je meerdere malen gebruikt algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden mag dus niets staan dat per opdracht of verkoop specifiek is. Wat er bijvoorbeeld wel in kan staan:

 • Betalingstermijnen
 • Leveringstermijnen
 • Aansprakelijkheid
 • Klachtenregeling

 

Kernbeding

De zogenaamde kernbedingen mogen er niet in staan. Dat zijn zaken als:

 • Prijs
 • Welke diensten of producten je levert
 • Andere zaken die voor jouw klant essentieel zijn

 

Grijze en Zwarte lijst

Daarnaast bestaat er in de wet een zogenaamde grijze en zwarte lijst. Hierin worden vele zaken genoemd die niet in de algemene voorwaarden mogen staan, in elk geval wanneer jouw klanten consumenten zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Stilzwijgend verlengen van een overeenkomst met meer dan een maand
 • Zeggen dat je zelf niet aan de afspraken hoeft te voldoen
 • Binnen drie maanden de prijs van een product of dienst verhogen
 • Jezelf vrijwaren voor schade die je veroorzaakt, waardoor de particulier voor de schade op moet draaien
 • Te lange termijn om op een klacht te reageren
 • Te lange opzegtermijn
 • Meer dan wettelijke overmacht als overmacht aanmerken

 

Verschillend per branche

Werk je alleen met grote bedrijven of in elk geval met MKB, dan heb je minder last van de grijze en zwarte lijst en mag je de voorwaarden heel eenzijdig opstellen. Heb je een webwinkel, dan moet je voldoen aan de regels van het consumentenrecht en moet je bijvoorbeeld vermelden informeren over het ontbindingsrecht en over de mogelijkheid online via ODR te klagen als een klacht niet door de webwinkel zelf wordt opgelost. Heb je een creatief beroep, zoals fotograaf, muzikant, ontwerper, tekstschrijver of illustrator, dan wil je misschien wel een licentie voor het gebruik van jouw werk opnemen en aan jouw opdrachtgever uitleggen dat veel afhankelijk is van stijl en smaak. Zo zul je per branche nog andere bepalingen willen opnemen. Afhankelijk van je werkwijze kun je nog veel meer toevoegen.

Het doel van algemene voorwaarden

Het doel van de algemene voorwaarden is namelijk dat je niet alles elke keer weer hoeft uit te leggen, hoeft te bespreken of in een contract hoeft vast te leggen. Bovendien, wanneer er online al een contract gesloten kan worden, zoals bij een aankoop in een webwinkel of online inschrijven voor een cursus, is het handig om algemene voorwaarden digitaal aan te kunnen bieden, waarbij alleen nog even het hokje aangevinkt hoeft te worden voor ontvangst. Veel beter voor de verkoop van je product of dienst. Je hebt je klant niet hoeven lastigvallen met al deze bepalingen toen ze de koopbeslissing moesten nemen, maar de afspraken zijn wel met ze gemaakt!

Ter hand stellen

Let wel op! Algemene voorwaarden zijn pas onderdeel van de afspraak, wanneer de klant de algemene voorwaarden heeft ontvangen voor hij/zij akkoord ging met jouw voorstel. Stuur algemene voorwaarden daarom mee met een offerte of een contract. Wanneer een overeenkomst online gesloten wordt moeten de algemene voorwaarden aangeboden worden voor er betaald wordt of op een andere manier akkoord gegaan wordt met een aanbod. De algemene voorwaarden moeten bovendien opgeslagen kunnen worden. Lever ze daarom bijvoorbeeld als PDF aan of zorg dat ze te downloaden zijn. Verwijs in je offerte ook altijd naar de algemene voorwaarden. Meesturen met een factuur is in elk geval te laat!

Verder lezen?

Meer info over algemene voorwaarden & andere juridische zaken? Check bijvoorbeeld:
Haar twee boeken: Wetboek voor bloggers & Wetboek voor webwinkels.
  
Algemene voorwaarden voor fotografen” in Charlotte haar shop.
Algemene voorwaarden – online diensten” ook in de shop.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Algemene Voorwaarden: als ondernemer kun je er veel aansprakelijkheid mee uitsluiten. Bovendien zijn ze handig, omdat je hier alle afspraken in opneemt die je met al je klanten of opdrachtgevers wil maken. Maar wat zet je er precies in. Lees onze tips op de blog #ondernemen #ondernemer

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *