KVK | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
KVK | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Wanneer moet ik mij inschrijven bij de KVK?

10/01/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Het begin van een onderneming kan soms voelen als een weerwar aan keuzes en stappen die je moet maken. Wanneer je bijvoorbeeld een BV start is het duidelijk dat je je dient in te schrijven bij de KVK. Voor creatievelingen die net beginnen en alleen of met z’n tweeën werken is het vaak iets minder duidelijk. Vandaag leggen we je uit wanneer je je moet of mag inschrijven bij de Kamer van Koophandel en welke voor- en nadelen dit met zich mee kan brengen.
 

Voorwaarden voor inschrijving

De KVK stelt een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, wil je je bedrijf in kunnen schrijven. Namelijk;

  1. Je levert goederen en / of diensten;
  2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor (het gaat niet om vrijwilligerswerk of een hobby die meer geldt kost en blijft kosten, dan wat je er aan ‘verdiend’).
  3. Je neemt deel aan het economische verkeer (je klanten bestaan niet alleen maar uit vrienden / familie of dat is in ieder geval niet je doel).

 
Het kan natuurlijk zijn dat op het moment dat je je bedrijf start, je nog niet voldoet aan deze voorwaarden. Dat is echter geen probleem, zolang je maar aannemelijk kan maken dat dit in de toekomst wel zo gaat zijn (met andere woorden: dat je de intentie hebt om aan alle voorwaarden te voldoen). Naast deze inhoudelijke voorwaarden zijn er nog enkele officiële voorwaarden, zoals het hebben van een geldig identiteitsbewijs en dat je de minimumleeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Mocht je jonger zijn dan 18 is het nog steeds mogelijk om je in te schrijven, maar dan dien je wel toestemming te hebben van je ouders.
Tot zover de voorwaarden om je te kunnen inschrijven. Maar wanneer moet je je nou inschrijven?
Veel ZZP’ers / freelancers kiezen voor een eenmanszaak, BV of VOF (vennootschap onder firma). De KVK (en de Nederlandse wet) geeft aan dat een BV en VOF altijd ingeschreven moeten worden. Voor de eenmanszaak geldt dat je verplicht bent je bedrijf in te schrijven wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Het lastige is natuurlijk dat de wet en de KVK beiden geen bepaalde bedragen noemen. Zo kan een ‘symbolisch bedrag’ voor iedereen anders zijn en maakt het de voorwaarde een beetje subjectief. Het kan dus zo zijn dat je je op een punt bevindt  waarop je je zou kunnen inschrijven, maar je ook nog enkele maanden zou kunnen wachten. We raden je aan in dat geval de voor- en nadelen van een inschrijving tegen elkaar weg te strepen of even contact op te nemen met de Kamer van Koophandel zelf.
 

Voordelen van een inschrijving bij de KVK

  1. Professionaliteit: je krijgt een KVK nummer en kunt daarmee aan je klanten laten zien dat je een serieus bedrijf runt.
  2. Als je in het begin meer investeert dan verdiend, kun je BTW terugkrijgen van de belastingdienst. Ook zijn er belastingvoordelen m.b.t. de inkomstenbelasting (zie hiervoor de website van de Belastingdienst of schakel een boekhouder in.)
  3. Je kunt een pas aanvragen voor bedrijven als de Makro / Sligro, en korting krijgen bij verschillende bedrijven.
  4. Wat ons betreft heeft het ook met de mind-set te maken. Met een inschrijving maak je je bedrijf officieel en kun je er vol voor gaan!

 
 

Eventuele nadelen van een inschrijving bij de KVK

  1. Veel bedrijven gebruiken het handelsregister van de KVK (waar jouw gegevens straks openbaar op te zoeken zijn) voor marketingdoeleinden. Je kunt dus post en belletjes ontvangen van bedrijven die je iets willen verkopen.
  2. Administratie (al hoeft dit natuurlijk helemaal geen nadeel te zijn: het is wel iets waar je rekening mee moet houden), elk kwartaal doe je BTW aangifte en één keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Daarbij kan het voordelig zijn om zaken bij te houden als urenregistratie en kilometerregistratie.

 
Nogmaals: mocht je twijfelen over iets, neem dan vooral even contact op met de KVK of laat een berichtje achter: wellicht kunnen wij je helpen. En wanneer je je uiteindelijk ingeschreven hebt, vergeet het niet te vieren, de start van je eigen bedrijf is natuurlijk wel een feestje waard!

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *