Waar kun je video voor inzetten | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Waar kun je video voor inzetten | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Video inzetten voor je bedrijf

30/11/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met video. ‘Wat heb ik te vertellen?’ ‘Ik ga toch niet mezelf filmen?’ ed. zijn veel gehoorde tegenargumenten wanneer je het over de waarde van video voor je bedrijf hebt. Heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd; video kan zo’n groot en belangrijk facet zijn, wat jou helpt om online nog beter zichtbaar te worden… Is het dan niet ontzettend zonde, wanneer je er voor kiest om dit te laten liggen, omdat je het ‘niks’ vindt? Wist je bijvoorbeeld, dat adverteren met video gemiddeld 30 cent per lead (!) goedkoper is… Hoog tijd dus om in het onderwerp video te duiken! Wat voor informatie kan je delen? En wat voor verschillende vormen van video zijn er? En hoe ga je eigenlijk aan de slag met video? 

Deel jouw verhaal & enthousiasme

Allereerst – je hebt zoveel meer te vertellen dan dat je misschien denkt. Ik heb nog nooit een ondernemer gesproken die tegenover mij stond en totaal niks wist te vertellen over zijn of haar bedrijf. Wanneer je in gesprek met geïnteresseerde bent, kun je waarschijnlijk uren blijven door praten als je niet oppast. Zeker wanneer je gesprekspartner in haakt op wat jij vertelt en je verschillende vragen stelt, voelt het heel fijn om te vertellen over wat je doet. Over jouw passie, over je bedrijf, over de manier waarop je dingen aanpakt ed.

Probeer eens na te gaan waar je over vertelt wanneer je iemand spreekt. Wat zijn dan de dingen waar je graag over deelt? Wat vind je leuk om te vertellen in een gesprek? Dit zijn allemaal onderwerpen die je kunt bespreken in een video.

Het kan best gek voelen, zo voor een camera spreken. Tegelijkertijd is het een perfecte manier om mensen nog beter met jouw kennis te laten maken. Tekst of foto laat altijd ruimte voor een bepaalde eigen veronderstelling. Bij video vorm je deze twee samen en kun je het beste laten zien wie je bent. Wanneer je graag met ideale klanten werkt, willen jouw klanten dus graag met jóu werken. Door video laat je (potentiële) klanten op een voor hen heel ontspannen en veilige manier zien wie je bent en hoe jij in het leven staat. Je laat zien wie je bent, wat je doet, hoe je dit doet en je deelt waardevolle kennis. Video is een van de sterkste factoren die zorgen voor verbinding tussen jou en je klanten, zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn.

Waar kun je video voor inzetten? 

Er zijn zóveel verschillende manieren waar je video voor kunt inzetten. Hieronder benoemen we een paar opties.

1. Gratis kennis delen

Een manier die vaak erg gewaardeerd wordt door jouw klant is het delen van gratis kennis door video. Je kunt deze video’s delen op je blog, je website, je social media en in je nieuwsbrief. Het bouwt een vertrouwelijke band en verbinding op. Je durft namelijk je kennis te delen en hierdoor krijgt je klant extra vertrouwen in je kunnen. Je kunt dit doen door een normale video op te nemen die je deelt, of natuurlijk via de live functie op Facebook en Instagram. In het laatste geval, zou ik van tevoren aankondigen dat je dit gaat doen en hoe laat je live gaat en waar je over gaat delen, zodat degene die dit interessant vinden ook echt klaar kunnen gaan zitten om te luisteren naar dat wat jij graag wilt delen.

2. Betaalde kennis delen

Natuurlijk heb je ook de variant van het gebruiken van video om betaalde kennis te delen. Video is een hele fijne vorm voor cursussen, programma’s of het geven van informatie over een bepaald proces dat klanten de komende periode af gaan. In deze vorm kan het soms een slimme keuze zijn om niet alleen maar jezelf te filmen, maar bijvoorbeeld je scherm op te nemen in combinatie met begeleidende tekst, zodat je op je scherm waardevolle informatie kunt delen. Voor ons nieuwe programma The Next Level (wat we in januari lanceren), maken we hier bijvoorbeeld een combinatie van. Bij de intro’s van de hoofdstukken vertellen wij je meer over wat je gaat leren en tijdens het onderdeel waarbij je echt aan de slag gaat, is er een begeleidende presentatie bij dat wat wij je vertellen.

3. VLOG

Een inmiddels hele bekende manier van zichtbaar zijn is natuurlijk vloggen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt wekelijks vloggen of een keer ‘een dag uit het leven van’ laten zien. Je kunt ook wat meer random vloggen, bijvoorbeeld wanneer je leuke evenementen bezoekt of andere items op je agenda staan die interessant zijn om te delen. Wanneer je zakelijk ervoor zou kiezen om te vloggen, wil ik je aanraden om van tevoren heel goed na te denken over wat je wil delen en wat voor momenten bijvoorbeeld geen waardevolle bijdragen zouden leveren voor jouw bedrijf. Kies er dan ook bewust voor om deze momenten niet, tot weinig te laten zien. Wanneer je meer een persoonlijke vlog wilt maken kun je deze momenten natuurlijk weer wel terug laten komen.

4. Share your story

Als je wel eens de video van Simon Sinek over de ‘why’ van je bedrijf hebt gezien (absolute aanrader!), dan weet je hoe belangrijk het is om te weten waarom je doet wat je doet. Met deze categorie video’s kun je dit perfect weergeven. Vertel waarom je doet wat je doet, vertel wat je drijft, vertel jouw verhaal. Hoe ben je hier gekomen? Waarom past dit beroep zo goed bij jou? Deel met je volgers wie je bent. Oprecht en echt. (Oké, én met een beetje zenuwen, want die video blijft natuurlijk gewoon een eng ding af en toe. ;)) Ondanks dat dit misschien de meest ‘spannende’ categorie is, is dit waarschijnlijk ook de meest gewaardeerde categorie. Stap uit je comfort zone en vertel wie je bent! Maak je zichtbaar bij jouw doelgroep!

5. Behind the scenes

Een hele fijne manier om mensen kennis te laten maken met wie jij bent en hoe je te werk gaat is door het maken van een professionele ‘behind the scene’s’ video. Laat het proces vastleggen en laat je persoonlijkheid doormiddel van de juiste situaties en scene’s ook goed naar voren komen. Je kunt hier perfect elementen in verwerken waar jij én jouw ideale klant heel blij van worden, om zo onbewust al verbinding te leggen. Een professionele video geeft een vertrouwd én zichtbaar gevoel. Deze ondernemer bestaat écht ( 😉 ), ze weet ontzettend goed wat ze doet en pakt haar bedrijf heel serieus aan.

6. Offerte video

Onlangs kwam Raisa deze vorm van video tegen en wij waren gelijk dolenthousiast. Want wat is dit een goed idee! Wanneer jij een aanvraag krijgt van een potentiële klant, stuur hem of haar dan een persoonlijke video terug per mail. Noem zijn of haar naam in de video, vertel dat je blij je bent met deze aanvraag, bedankt deze persoon voor zijn of haar vertrouwen en vertel bijvoorbeeld nog iets meer over jezelf. Dit hoeft absoluut geen lange video te zijn, maar zorgt er wel voor dat jij er uitspringt en uniek bent. Je laat zien dat je jouw klanten op waarde schat en je geeft een van de kostbaarste dingen aan je potentiële klant. Namelijk: jouw tijd. 

Als laatste: ga gewoon doen. Ja, video is eerlijk. Alles is nog zoveel meer zichtbaar dan bij een foto waar je een filter overheen kunt zetten of een tekst waar je een fout uit kunt corrigeren. Maar onthoud: het hoeft niet perfect. De meeste mensen vinden het gewoon al ontzettend leuk om je te zien en te horen. Om het gevoel te hebben dat ze je een beetje kennen. Zeker wanneer je video helemaal niks vindt, zullen de eerste keren oncomfortabel en awkward voelen. Maar oefening baart kunst en na een korte periode van ‘ik wil het niet meer’, zal je het zelfs stiekem een beetje leuk gaan vinden! Mijn leuke partner-in-crime Raisa kan dit van harte beamen…, toch chick? 😀

Denk je nu: ja, maar ik heb toch niet de juiste spullen om een video op te nemen? Ik heb geen fancy professionele camera of geluid set etc. Geen zorgen! Wanneer jij een telefoon hebt en/of een computer of laptop met webcam en oordopjes (beter geluid), dan kan jij gewoon video’s uit de categorieën 1-4 en 6 gaan opnemen! Succes!

 
Ben jij van plan om video in te gaan zetten voor je bedrijf of gebruik je het al?

(Oh én als je aan de slag gaat, deel je je dan eerste video met ons? We leven graag met je mee tijdens deze nieuwe uitdaging!)

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *