Het verschil tussen een Fixed & Growth Mindset

22/02/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Hoe is jouw mindset als mens en als ondernemer? Stop jij als het net te lang tegenzit?  Geloof jij dat je je dromen waar kunt maken? Ga je een nieuwe uitdaging liever uit de weg of omarm je het? Hoe vind je het om kritiek te krijgen? Ga eens eerlijk bij jezelf na… Luister je ook écht naar wat er gezegd wordt? En dan bedoel ik niet dat je het gelijk toepast, maar hoor je het écht? Kijk je wat je ervan kunt leren en wat je ermee wilt doen? Of vind je het eigenlijk niet fijn en negeer je het? En hoe voel jij je wanneer andere, soort gelijke ondernemers, succesvol zijn? Wanneer je hun iets ziet bereiken waarvan jij het graag zou willen?

Wat is een fixed en een growth mindset?

Vandaag bespreken we het onderdeel: een fixed en growth mindset. Een fixed mindset – oftewel een vaststaande mindset. En een growth mindset, een mindset die op groei is ingericht. In de basis zit het verschil erin dat een fixed mindset er dus vanuit gaat dat intelligentie vast staat. Een growth mindset gelooft daarintegen dat intelligentie ontwikkelbaar is.
Persoonlijk denk ik dat het niet zo is dat je een volledige fixed of een growth mindset hebt, maar wél dat je meer of minder van het een of het ander hebt. Alleen al het bewust zijn van het feit dat dit bestaat en wat de verschillen zijn, kan al een hele omslag maken in jouw manier van denken.
Ik denk dat de meeste van jullie wel een groter deel ‘growth’ mindset hebben (I mean, you’re here!), maar wees je dan dus bewust dat je jouw mindset nog veel sterker kunt krijgen. Kijk op welke vlakken je jouw growth mindset nog beter zou kunnen ontwikkelen.
En wanneer je nu denkt: als ik heel eerlijk ben dan denk ik eigenlijk dat ik een fixed mindset heb… Dan geef ik je bij deze een virtuele knuffel en dan ben ik heel blij dat ik dit blog voor jou heb geschreven. Je kunt je fixed mindset namelijk ontwikkelen naar een growth mindset. Een mindset die gelooft dat jij het in je hebt en die je helpt te groeien.

Waarom het belangrijk is je bewust te zijn van je mindset

De pijlers van de beide mindsets zijn: uitdaging, hindernis, inspanning, kritiek en het succes van anderen.
Als ondernemer is het hebben van een growth mindset zó belangrijk. Er zullen namelijk tegenslagen komen in je bedrijf. Er zullen momenten zijn dat het niet gaat zoals je hoopte. Op wat voor manier dan ook. Maar door dit te zien als iets wat erbij hoort (growth mindset), kun je hier beter mee omgaan en ga je de uitdaging aan om vol te houden. Omdat jij weet wat de potentie van jou & jouw bedrijf is.
Nu denk je misschien. Oké Els, maar hoe ga ik dit dan ontwikkelen? Hoe ga ik zorgen dat ik nog sterker hierin wordt of dat ik überhaupt leer om een growth mindset te krijgen?

Een growth mindset krijgen en vasthouden

Leer elke dag. Leer van mensen die je inspireren, leer van mensen die totaal andere dingen doen. Wees leergierig. Met wie je ook in gesprek bent. Zelfs van een kind kun je de mooiste dingen leren, wanneer je ervoor openstaat. Verlang dus om te leren en neem hier ook echt dagelijks (als is het maar 10 minuten) de tijd voor. Leer iets nieuws, daag jezelf uit. En wees je bewust van de groei die je kunt maken in je intelligentie. Door continu te willen leren zal je vervolgens: uitdagingen omarmen, (beter) vol houden bij tegenslagen, inspanning voor je onderneming (of andere vlakken van je leven) als iets zien wat erbij hoort. Daarnaast zal je beter openstaan voor kritiek & last but not least: vooral geïnspireerd worden door het succes van anderen.
En het gevolg hier weer van? Dat jouw potentie nog veel meer tot zijn recht komt en je prestaties beter zijn. Omdat je bent gegroeid in wie je bent en het leven en je onderneming in het juiste perspectief ziet.
Vier je mooie momenten. Wees je bewust dat uitdagingen en hindernissen er gewoon bij horen (en dus ook weer worden vervangen door hele mooie momenten) en sta elke dag open om nieuwe dingen te leren.

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *