Universele ervaringen en onzekerheid bij creatieve ondernemers
Universele ervaringen en onzekerheid bij creatieve ondernemers
Universele onzekerheden tijdens het starten óf doorontwikkelen van je bedrijf

23/01/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl
Of je nu net gestart bent met je bedrijf of al een tijdje bezig bent, bepaalde ervaringen en gevoelens zijn universeel. Er is uiteindelijk altijd iemand die beter lijkt dan jou, die het makkelijker lijkt af te gaan of die net dat ene beetje geluk heeft waar jij op hoopte. Ook blijft er steeds nieuwe apparatuur op de markt komen, breng je veranderingen aan, verander je jouw pakketten en prijzen, noem het maar op. Graag deel ik mijn gedachte over dit soort situaties met je. Niet om te vertellen hoe je ze moet aanpakken, maar vooral om te laten zien dat de meeste ondernemers er ‘last’ van zullen hebben en dat deze dingen niet zomaar verdwijnen. Dat je emoties, onzekerheden en terugkomende vragen mag omarmen, en zonder er in te blijven hangen er prima mee om kunt gaan.

Geniet van het proces

It’s just as much about the journey, than it is about the destination. Cliché, I know. Maar o zo waar. Ondernemerschap blijft een constant leerproces. Ik geloof echt dat er geen moment komt waarop je ineens denkt: nu weet ik alles. En dat is ook juist het leuke; je mag en kan je blijven ontwikkelen, nieuwe doelen blijven stellen en blijven streven naar ‘mooier’ werk. Maar vergeet er onderweg vooral niet van te genieten. Hoe mooi is het dat we (bijna) dagelijks iets mogen doen waar we zó blij van worden.
Blijf vooral geniet van hetgeen waarom je bent gestart met ondernemen; jouw vakgebied, jouw talent, jouw passie. Dat willen we nog weleens vergeten, maar is dat niet juist waarom je bent gaan ondernemen? Om te kunnen leven van deze passie? Een manier om het plezier er goed in te houden kan bijvoorbeeld zijn het maken van vrij werk. Om eens in de zoveel tijd iets te maken dat écht voor jou is. Niet voor een klant, niet voor je volgers: voor jou!

Comparison as the thief of joy

Ook zo’n struggle, helemaal wanneer je veel gebruik maakt van social media zie je nog al eens werk van collega’s tegen komen. Heel fijn om door geïnspireerd te worden, maar soms kan het zien van al die mooie dingen ook verlammend werken. En ja, het gebeurd mij ook weleens dat ik een gave bruiloftsreportage bij iemand voorbij zie komen en baal: waarom hebben zij mij niet geboekt? Waarom stond ik daar niet?
Een gedachte die ik tegenwoordig snel van me afschud: als ik daar had moeten staan, dan was dat wel gebeurd. Daarbij: wat een mooie dingen heb ik zelf al niet mogen doen, ik kan veel beter daarbij stil staan dan balen over alle dingen die ik niet heb gedaan: dat zijn er toch altijd meer. Mijn tip hierbij is vooral: als je een dag hebt waarop je wat onzekerder bent, of je merkt dat je negatief gaat denken naar aanleiding van beelden van collega’s, sluit alle social media die dag even af. Laat het even voor wat het is, focus op de dingen die wel goed gaan vandaag. Of: als het echt hardnekkig blijft: ga even heel iets anders doen dan werk.

Hoever je ook bent: jij maakt prachtige dingen! Jij hebt jouw eigen talenten en jouw eigen unieke positie binnen de markt, en jouw (toekomstige) klanten zijn jou zó dankbaar voor wat je voor hen doet. Uiteindelijk is dat waar het om draait: dat jij hetgeen kan doen waar je gelukkig van wordt, dat je er voldoende geld mee verdiend en dat jouw klanten blij worden van jouw product of dienst. Zo simpel als dat.

Werk met wat je hebt

De allernieuwste camera, de mooiste iMac, een kantoor om jaloers op te zijn : het is niet waar het écht om gaat. Natuurlijk zijn fijne tools een goede investering en heb je professionele apparatuur nodig, maar het gaat er toch om wat je ermee doet. Kijk naar wat je echt nodig hebt en onthoud dat niet alles in een keer hoeft. Zet bijvoorbeeld elke keer een deel van de inkomsten van een opdracht of bestelling apart en gebruik dat om te investeren.
Schat je zelf bovendien op waarde. Probeer kritisch te kijken naar je prijzen en de uren die je ervoor maakt: jouw passie is geen hobby (meer), maar je werk. Je creëert prachtige dingen en mag daar ook een redelijke financiële vergoeding tegenover zetten.

Blijf jezelf uitdagen

Want ook dat is belangrijk: zorg dat het leuk en uitdagend blijft voor jezelf. De grote kracht van het ondernemerschap is (vind ik) dat jij degene bent die de touwtjes in handen hebt. Jij hebt alle mogelijkheid om je bedrijf én leven in te richten zoals jij dat wil en alle dromen na te jagen die je hebt. Neem geen genoegen met ‘wel ok’ maar durf te kiezen voor hetgeen dat je écht wilt. Daag jezelf uit en haal alles eruit wat er in zit! You can do this!

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *