Wat te doen bij twijfel over je onderneming? | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Wat te doen bij twijfel over je onderneming? | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Twijfelen is oké!

30/03/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Kan je het nog herinneren? Het gevoel dat je had toen je besloot voor jezelf te gaan beginnen? Dat moment dat je met je papieren de KVK uit liep en je bedrijf officieel ingeschreven stond? Euforie; zin om aan de slag te gaan, je dromen waar te maken, te laten zien dat jij er bent en wat je voor andere kan betekenen. Het spannende, maar heerlijke gevoel van het onbekende wat voor je ligt. Maar zeg eens eerlijk: nu je bedrijf staat en de eerste periode voorbij is, voel je nog steeds diezelfde liefde en enthousiasme? Zijn er stiekem weleens momenten dat je twijfelt? Twijfels of dit wel de juiste keuze was of dat het tijd is voor een andere stap? Twijfels of je wel goed genoeg bent om dit te blijven doen? 

Wees gerust – het is oké om soms te twijfelen! Ik denk zelfs dat het soms goed kan zijn om te twijfelen. Het houdt je scherp, zorgt voor een kritische blik en vervolgens goed weloverwogen keuze over de richting van je bedrijf.

“Zelf ben ik iemand die meestal goed knopen door kan hakken, maar omtrent mijn werk en wat ik doe kan ik soms een ontzettende twijfelaar zijn.”

Vragen als: “Ben ik wel goed genoeg?”, “Heb ik wel de juiste talenten?”, “Is er niet ander werk wat veel beter bij me past?”, “Word ik wel gelukkig van dit werk?” komen eens in de zoveel tijd bij mij op. Er zijn dan ook echt periodes dat ik serieus overweeg om misschien iets totaal anders te gaan doen. Tot het moment dat ik weer inzie waarom ik begonnen ben. Het moment dat ik weer helder voor ogen krijg waar ik heen wil met mijn bedrijf. Dat langzaam maar zeker de kriebels weer terug beginnen te komen en je uitkijkt naar het nieuwe seizoen, naar nieuwe projecten, naar nieuwe dagen vol liefde. Het gevoel van vernieuwd enthousiasme en liefde voor je werk. Na een periode van twijfel is er niets zo fijn dan dat gevoel terug te hebben en te weten waar je het voor doet.

Wat te doen bij twijfel over je onderneming

Maar hoe kom nou je uit de twijfels en vindt je je passie weer terug? Hierbij een paar tips die bij mij vaak helpen:

 1. Pak een notebook of een leeg document en schrijf je gedachten op. Wat voel je? Waarom twijfel je? Wat zou je anders willen? Schrijf alles op wat in je opkomt. Dit is een document voor jou alleen en aan wat je opschrijft zijn geen consequenties verbonden. Het is vooral fijn om inzichtelijk te krijgen wat er in je hoofd speelt.
 2. Lees het document nog een keer goed door en maak een lijst van de grootste struikelblokken die je hebt opgeschreven.
 3. Ga deze punten stuk voor stuk in je hoofd of op papier na en stel jezelf de volgende vragen:
  Is het terecht of reëel?
  Was dit een vraag die je ook al had voor je begon?
  Kan je er iets aan doen om dit “probleem” op te lossen? (Is er iemand die je kan helpen? Een boek dat hier over gaat of een workshop met dit als einddoel?)
 4. Open een nieuw document en geef jezelf de tijd om even terug te dromen naar het moment dat je besloot voor jezelf te beginnen. Bedenk dan hoe je het nu aan zou pakken als je helemaal opnieuw zou kunnen beginnen en schrijf dit op.
 5. Bekijk of en hoe je de dingen die je zojuist op hebt geschreven kan verwerken in je huidige bedrijf. Misschien zijn er nu nieuwe dromen ontstaan, nieuwe doelen waar je heen wilt werken of ben je erachter gekomen dat je inderdaad een nieuwe koers moet gaan varen met je bedrijf.

En voor je jezelf overlaadt: ontspan en ga iets doen waar je blij van wordt. Laat werk even los en geniet van het leven. Even uit je werkdrukte/ritme stappen door een vrije dag of een vakantie. Laat de nieuwe gedachten stroom en ideeën lopen en kijk met een frisse blik naar de dingen die je mag doen. En geniet! Want zeg nou zelf – ondanks de twijfel die er af en toe is, hebben we toch eigenlijk de tofste baan ooit? Voel je de kriebels al weer komen nu je weer inzicht hebt in de toekomst? Let’s rock it babe!

Bewaar dit artikel op Pinterest

Zijn er weleens momenten dat je twijfelt over je bedrijf aan het ondernemer zijn? Twijfels of dit wel de juiste keuze was of dat het tijd is voor een andere stap? Twijfels of je wel goed genoeg bent om dit te blijven doen? hoe kom nou je uit de twijfels en vindt je je passie weer terug? Hierbij een paar tips die bij mij vaak helpen

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *