Onzekerheid | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Onzekerheid | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Onzekerheid & jezelf vergelijken met andere ondernemers

18/07/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Heb jij dat ook weleens? Dat het lijkt alsof iedereen om je heen succesvoller is dan jij? Alsof zij alléén maar toffe opdrachten hebben en ook nog eens tijd hebben voor een booming social leven? You’re not alone!

Vergelijken doen we de hele dag en met iedereen. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk – je opent Facebook en Instagram en wordt overspoeld met berichten over het leven van anderen. Superleuk, maar soms zorgt het ook voor onzekerheid. Creatievelingen zijn hier vaak erg vatbaar voor. We zijn ambitieus, dromers, willen veel maar zijn ook erg kritisch, en dan met name op onszelf. De ene dag voelen we ons ‘on top of the world’ en de volgende dag worden we wakker met een dipje. Het gaat hierbij echt niet alleen om starters, zelfs de meest ‘succesvolle’ creatievelingen hebben hier last van.
Ik hoor je denken…. houdt het dan nooit op? Om daar een kleine nuance in aan te brengen: dat geldt voor mij en anderen die ik ken, maar wie weet ben jij degene die er weinig tot geen last van heeft. Zullen we ruilen ;-)? Toch zal iedereen zich weleens onzeker voelen, in mindere of meerdere mate. En is dat dan eigenlijk heel erg? Het belangrijkst is denk ik dat je je er niet te veel door laat beïnvloeden.
 

“Comparison is the thief of joy”

 
Want geloof me, je doet jezelf écht te kort door constant de vergelijking tussen jou en anderen te trekken. Je komt zoveel verder door je te richten op je eigen bedrijf en je eigen successen. Je bent nu eenmaal niet alleen in jouw vakgebied – gelukkig niet zelfs. Maak bewust de keuze om met een positieve blik naar anderen te kijken én leer ‘valse onzekerheid’ herkennen. Zodat je op een gegeven moment kunt denken: ik voel me nu misschien minder goed, maar morgen gaat het vast beter. Maak de keuze om blij te zijn voor de ondernemers om je heen en laat jezelf inspireren in plaats van laat demotiveren. Zo simpel is het: die keuze maak je toch echt zelf.
En als het dan toch echt even een dagje niet gaat: sluit je even af van Social Media of zelfs het internet. Focus je even op je eigen taken en dan vooral de taken die je die dag wel gemakkelijk afgaan. Of laat je werk (wanneer dat kan) helemaal even lekker voor wat het is: spreek af met vriendinnen of doe iets anders waardoor je je weer goed voelt. You can do this!
Nog een extra tip: dit boek heeft mij héél erg geholpen bij het omgaan met onzekerheid.
Foto bij dit artikel: Selah Photography

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *