Stoppen met perfectionisme| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Stoppen met perfectionisme| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Niet perfect is soms ook goed!

26/01/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Ik roep het bij alles: niets de deur uit voordat het per-fect is. Offertes, artikelen uit de shop of een stylingsplan, alles moet er gelikt, professioneel en vooral, in mijn ogen, perfect uitzien. Details in mijn werk zijn belangrijk, dus dat moet overal in doorgevoerd. Van wie? Van mijzelf. En het is nu net dat moeten, dat me de laatste tijd aan het denken heeft gezet.  
 
Bijvoorbeeld: drukwerk dat binnenkomt en er prima uitziet, heeft voor mij toch net niet de WAUW-factor, doordat er iets net niet goed uitgelijnd is. Als je mij mijn gang laat gaan, laat ik het linea recta opnieuw drukken. Gelukkig weten familie, collega’s en hulde aan mijn man, (die als eerste alle ins en outs over hoe-het-wel-had-moeten-zijn aan moet horen) me meestal tegen te houden. Toch ben ik ben er minder blij mee en voel altijd de drang om het foutje te vermelden, als iemand enthousiast is over mijn nieuwe drukwerk.
Wat is dat toch met dat perfectionisme? Er zijn honderden quotes, boeken en artikelen over te vinden, dus blijkbaar ben ik niet de enige die hier zo nu en dan mee worstelt. Een eigen bedrijf + het altijd maar streven naar perfectie kan vrij vermoeiend zijn. Met een eigen bedrijf zijn er namelijk elke dag zoveel zaken te bedenken die nog beter en nóg mooier kunnen.
Er is ook heus wel iets voor te zeggen; vaak is het best handig om een tikje perfectionistisch te zijn. Jouw klanten mogen ook verwachten dat jouw werk en uitstraling goed is. Zeker in bepaalde beroepen, net als mijn baan, is het juist heel fijn om scherp te zijn op alle details. Dat is ook altijd mijn excuus geweest, dat vind ik namelijk ook echt. Maar is iets minder dan perfect ook al niet heel goed?
Negen van de tien keer ziet ander namelijk helemaal niet waar jij nou net over valt. Het lijkt erop dat het alleen jouw enthousiasme en blijheid is die een knauw krijgt. Simpelweg doordat het niet lukt om dat ene net-iets-minder-perfecte-dingetje gewoon te negeren en naar het totale eindresultaat te kijken; wat gewoon wel heel tof is geworden!

“Mistakes are proof that you’re trying”

 
Daarover blijven sippen kost alleen maar energie en tijd. Altijd alles opnieuw doen is niet eens een optie en kost ook nog eens veel geld. Herkenbaar? Vanaf nu kijken jij en ik alleen nog maar verder. We laten het niet verprutsen door dat ene kleine minpuntje. We kijken naar het plezier wat we in een project hadden, hoe blij de klant werd van ons werk en hoe ontzettend blij je zelf bent met het eindresultaat. Want lol, liefde en plezier uit je werk halen, dat is op zichzelf toch al perfectie?

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *