SEO en linkbuilding| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
SEO en linkbuilding| Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Aan de slag met linkbuilding (met stappenplan!)

11/07/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Enkele weken geleden vertelde ik jullie over de basics van SEO (search engine optimalisation) en vandaag duiken we een stukje dieper in een van de onderdelen daarvan: Linkbuilding, oftewel het optimaliseren van je linkprofiel.

Een gezond linkprofiel

Met het linkprofiel verwijzen we naar alle inkomende, uitgaande én interne links van een website. Jouw Facebook of Instagram profiel verwijst bijvoorbeeld naar jouw website (een inkomende link) en wellicht verwijs jij in een blog of ergens op je site naar een partner (een uitgaande link). Dan zijn er nog de interne links, denk bijvoorbeeld aan je menubalk die alle pagina’s op jouw site aan elkaar verbindt en dus interne links creëert.
Sites die veel bezocht worden bouwen in de loop der tijd vanzelf een groot netwerk aan links op. Om dit te illustreren: je kunt je misschien wel voorstellen dat een bedrijf als Bol.com dagelijks wordt genoemd op allerlei blogs en websites. Voor nieuwe sites en kleinere bedrijven is dit lastiger en kun je dus zeker op het begin je site hiermee een handje helpen.
Je doel is áltijd een gezond linkprofiel. Dat is het allerbelangrijkst. Het houdt in dat je niet te hard van stapel moet lopen met linkbuilding, maar op een wat meer organische (natuurlijke) manier links gaat verzamelen op allerlei verschillende sites. Enkele tips hierbij zijn: meld je niet aan bij té veel startpagina’s en bedrijvenregisters, zorg ook voor interessante uitgaande tips op je website, doe niet aan linkruil en probeer elke maand een paar waardevolle links te verzamelen in plaats van 100 in één maand.

Waarom linkbuilding en je linkprofiel belangrijk is

Weet je hoe pagina’s in zoekresultaten terecht komen? Zoekmachines als google gebruiken ‘robots’ om het internet te scannen. Deze ‘crawlen’ (soort van scannen) het hele internet door. Ze zijn op zoek naar relevante informatie voor hun gebruikers. Ze scannen teksten, afbeeldingen met bijbehorende html code en volgen alle linkjes die er op een pagina te vinden zijn, zowel interne (naar pagina’s binnen de site) als externe (naar andere sites) links. Als zo’n robot vaak op jouw website terecht komt via externe links is dit gunstig voor de vindbaarheid van je site. De robots proberen ook te begrijpen waar jouw site over gaat, aan de hand van voornamelijk de teksten en veel voorkomende woorden op de site. Interne links geven aan welke pagina het belangrijkst is, zo heeft vaak de homepage het meeste inkomende links, omdat dat de pagina is waarop je wil dat mensen binnenkomen.

Waardevolle links

Niet elke link is evenveel waard, startpagina’s of andere sites met veel links zijn vaak minder waard dan websites die selectiever zijn wat betreft hun content en links. Ook zijn links van sites met specifieke onderwerpen die bij jouw bedrijf passen beter dan links vanaf algemene websites. Om een voorbeeld te geven: als grafisch vormgever binnen de trouwbranche wil je bijvoorbeeld graag links ontvangen vanaf trouwblogs of weddingplanners.

Follow & non-follow links

Over deze ga ik niet te veel uitwijden, maar het is goed om te weten dat niet alle links gevolgd worden door de robots van zoekmachines. Zo kun je op je website ook non-follow links instellen, zodat de robots niet verder gaan naar een volgende site. Je hoeft hier verder niet te veel over na te denken, maar mocht je een linkje aanmaken op je eigen site (een uitgaande link) zou ik aanraden om de eventuele non-follow knop niet aan te vinken. Mocht er een situatie zijn waarbij je meer dan 20 uitgaande links (links naar andere websites) op een pagina plaatst is het misschien wel een goed idee om voor non-follow te kiezen, omdat het anders ietwat ‘spammerig’ over kan komen voor de robots.

Stappenplan

  1. Meld je aan voor Google Analytics & Search console (het voormalige Webmaster tools). Zo kun je over een paar maanden vergelijken wat er is veranderd. Het is natuurlijk wel zo fijn om straks te zien wat al dat werk je heeft opgeleverd. Connect de twee services van Google voor een zo compleet mogelijk beeld van je website.
  2. Doe een brainstormsessie, schrijf eerst eens alle ideeën op die je hebt naar aanleiding van dit artikel. Welke websites zijn interessant? Kun je gastblogs schrijven voor websites met (nagenoeg) dezelfde doelgroep als jij? Welke kansen zijn er?
  3. Structureer je ideeën, maak bijvoorbeeld een Excel / Numbers bestand aan waarin je de sites zet waar je een linkje zou willen hebben. Elke keer als je iemand benaderd of je ergens aanmeld vermeld je dit in het document. Check vervolgens na een tijdje of het gelukt is een link te bemachtigen en update het bestand. Dit kan natuurlijk door de site te checken, maar je kunt alle inkomende links ook checken via je Google search console account.
  4. Meld je aan bij Bloglovin’ (als je blogt), maak een Google+ profiel aan (sowieso een goed idee) en schrijf je in bij een aantal bedrijfsgidsen, het liefst op branche specifieke sites. Ook het plaatsen van ‘social share’ buttons op je site is belangrijk. Voor SEO maar natuurlijk ook voor directe uitbreiding van je bereik wanneer iemand content van je deelt.
  5. Plan elke week of maand enkele uurtjes in om hieraan te werken, zeker wanneer je website of bedrijf net nieuw is, of als je er nog nooit heel veel aandacht aan hebt besteed. Wanneer iemand jouw content deelt, of wanneer je content creëert voor andere websites: vraag altijd om een linkje naar je site!

 
SEO blijft soms een wat technisch verhaal, maar hopelijk heb ik het met dit blog weer iets duidelijker voor je kunnen maken. Bedenk ook dat je dit natuurlijk niet allemaal zelf hoeft te doen! Kom je er écht niet uit? Of vind je het gewoon echt niet leuk? Als de mogelijkheid er financieel is kun je het natuurlijk altijd uitbesteden. Benadruk in dat geval wel dat je graag waardevolle, unieke content deelt, er zijn helaas ook nog SEO specialisten die in plaats hiervan kiezen voor ‘shortcuts’ die op de lange termijn niet interessant zijn en zelfs schade kunnen aanbrengen aan je vindbaarheid in zoekmachines.
Succes! You can do this!
Meer hulp nodig? We kunnen er altijd een keertje over Skypen :).

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *