Interview: Sammy & Pebbles van de Frietboutique

27/02/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Echt waar: mocht je een keer in Rotterdam of Amsterdam zijn, sla de Frietboutique zeker niet over!   “De lekkerste verse friet voor iedereen!”, dat is waar de eigenaresses Sammy en Pebbles voor staan. Een van de leukste, vrolijkste, inspirerendste duos die ik ken. Sammy en Pebbles hebben naast hun zaak in Amsterdam, sinds vorig jaar ook een winkel in Rotterdam. Ik wilde van ze weten hoe het plan ontstaan is en wat hun zo succesvol heeft gemaakt. In 2016 wonnen Sammy & Pebbles  de KvK Groei Challenge 2016. En terecht, ze werken hard en verkopen ook nog eens de lekkerste frietjes en ijsjes die er zijn.
Daarom sprak ik met ze af voor een kop koffie en een gesprek over ondernemen (en friet!).

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen te ondernemen?
Pebbles: “We kennen elkaar van Ibiza. Toen we beide 20 waren hebben we daar een tijd gewerkt. Nadat we elkaar een tijdje uit het oog verloren waren, zijn we op hun 22ste naar Amsterdam verhuisd en hebben we besloten elkaar daarna vaker te gaan zien. Op Ibiza hadden we het er al vaak over: iets samen ondernemen en dan met een product wat voor iedereen bereikbaar is en dat positiviteit en blijheid in de mens naar boven haalt en dat is toch wel voor iedereen ijs!”

Maar, ondernemen met een vriendin, is dat niet heel spannend? En hoe gaat dat samenwerken in de praktijk?
Pebbles: “Ik denk dat het voor ons echt vanzelf gaat allemaal. We  hebben ook helemaal  geen irritaties naar elkaar.  We waren natuurlijk  al wel vriendinnen voor dit alles,  maar we hebben elkaar pas echt goed leren kennen in de periode dat we samen begonnen met ondernemen. Ik zie Sammy meer dan dat ik m’n andere vrienden of familieleden zie, dat maakt dat we een sterke band hebben.”

Sammy: “We zijn zo ongeveer met elkaar getrouwd, dus onze relatie is nog  intenser dan het is met iemand waar je echt mee samen bent. We praten over alles en denken over veel dingen hetzelfde. En omdat wij alletwee makkelijk in het leven staan en onszelf niet altijd al te serieus nemen, gaat het zo goed tussen ons.  We ondernemen met plezier en we verkopen gewoon simpelweg hele leuke producten.”.

Pebbles: “Eerlijk is eerlijk, natuurlijk is het niet alleen rozengeur en manenschijn en alleen maar blijheid. Bij het ondernemen komt ook een heleboel kijken wat bijvoorbeeld niet leuk is, maar dan zorgen we er samen voor dat we er een feestje van maken en daarin vullen wij elkaar juist heel erg aan. Ondernemen met een vriendin kan echt heel leuk zijn. Zolang je positief in het leven staat, en jezelf niet te serieus neemt je eigen hart volgt en je eigen pad, komt alles goed!

En dan besluiten jullie samen te gaan ondernemen, hoe reageerde jullie omgeving op jullie plannen, en hoe zijn jullie daarmee omgegaan?
Pebbles: “Er zijn toch wel vaak mensen die beren op de weg zien, iedereen heeft er wel wat over te zeggen. En begrijp me niet verkeerd: het is ook  superfijn dat je zoveel mensen om je heen hebt die met je mee willen denken. Maar uiteindelijk ben jij degene die het moet doen, dus blijf vooral lekker bij jezelf.”

Wat vinden jullie het allerleukste aan ondernemen?
Sammy: “Wat ik echt heel leuk vind aan ondernemen is dat je alles kan doen wat je zelf wilt. Wij kunnen nu samen een winkel neerzetten en we kunnen helemaal zelf bepalen hoe we die inrichten, niemand die tegen ons zegt wat wel of niet mag. Maar wat echt het  allerleukste is, is als er, na het openen van je winkel, onbekenden gasten staan. En dat die dan terugkomen, met een leeg frietzakje of ijsbakje en zeggen dat ze hebben genoten en snel terug zullen komen”.

Pebbles: “Ja, dat is eigenlijk waar je het allemaal voor doet! Natuurlijk komen al je bekenden, vrienden en familie de winkel in.  Maar als je de winkel inkijkt en het zit vol met onbekenden dat geeft zó een kick! En elke dag is  een uitdaging, soms lig ik op bed en krijg ik de dag niet eens helemaal verwerkt. Onze leveranciers zijn leuk, de mensen die bij ons komen eten zijn leuk, iedereen is zo blij en enthousiast. We  natuurlijk ook erg blij met onze werknemers. En zij ook met ons: we verwachten dat je als verkoper weet wat je verkoopt dus de hele dag ijs en friet proeven! Wie wil dat nou niet? Kortom: Wij hebben zeker weten de mooiste baan van de wereld.”

En welk onderdeel van ondernemen vind je minder leuk?
Pebbles: “Soms  zijn we beperkt, we kunnen bijvoorbeeld niet zomaar op vakantie gaan. Dus je bent niet alleen maar zo vrij als ondernemer. Daarnaast het administratieve dat interesseert me eigenlijk niet, maar het hoort er helaas bij.
Sammy: “Ik hou me er iets meer mee bezig, ik vind het ook niet echt leuk , maar het hoort erbij en toen we net begonnen, moesten we alles zelf doen want je hebt niet meteen een mega inkomen waarmee je administratieve- en financieelmedewerkers van kan betalen.
Pebbles: En wat ook minder leuk is, je hebt natuurlijk niet alleen te maken met jezelf. Er zijn een aantal dingen die je moet doen en die soms lastig zijn om voor elkaar te krijgen. Zoals een vergunning aanvragen bij de gemeente bijvoorbeeld. Of een contract voor de pinbetalingen in de winkel.  Allerlei dingen die je moet doen voordat je opent en dat is eigenlijk gewoon saai. Je wil het liefst direct starten met je bedrijf en bezig zijn met de leukere dingen, zoals het inrichten van de winkel, het aannemen van personeel , het samenstellen van je menu kaart… Dat zijn de toffe dingen!”
Hoe bewaak je de  balans tussen werk en privé?
“NOU NIET DUS!”, roept Sammy meteen.
Pebbles: “We zitten op verjaardagen alleen maar te praten over friet en over ijs. En als we samen, met gemeenschappelijk vrienden uit eten gaan, dan gaat het eigenlijk de hele avond over niets anders. Gelukkig zijn onze vrienden net zo enthousiast als dat wij zijn. Als je een vriendje hebt, zijn ze dat soms wat minder”.
Sammy: “Haha, mannen doen in het begin altijd alsof ze het allemaal erg leuk vinden, tot het zover is. Je bent toch iedereen dag in dag uit, dus ook in de avond op de bank,  bezig met je bedrijf en social media. Dat vinden partners vaak wel lastig.”

Een heerlijk cliché vraag, maar zeker niet onbelangrijk: Wat maakt jullie ijs en friet anders dan de ijsjes en frietjes die we al kennen?
Pebbles: “Wij zijn niet een average snackbar, alles bij ons is net even wat anders. Dus kom je bij ons, dan vind je niet alleen de friet met mayonaise en de friet met  satésaus. Bij  ons vind je ook de ‘duizend-en-een-nacht-mayonaise’. We hebben samenwerking met chefs dus we denken samen met de chefs mee over speciale friet, en dat wisselen we ook regelmatig af, dus nooit een maand lang hetzelfde assortiment. We blijven innoveren en we denken niet in hokjes.  De klassieke smaken ijs zijn lekker, maar wij hebben bijvoorbeeld ook popcorn-ijs, Yuzu-ijs, pindakaas-ijs, of ijs van bijzondere theesmaken. We doen gewoon wat we tof vinden, en dat maakt ons uniek!”.

Welke tip zou je mensen mee willen geven die ook willen ondernemen?
Sammy: Een BV of eenmanszaak opzetten is heel gemakkelijk, dat heb je binnen een half uur gedaan. Maar dan komt het echte, vaak lastige werk. Ik merk dan, ook bij mensen om me heen, dat mensen daarop afhaken. Doe dat niet en juist op die momenten: Ga vooral door!  Toen wij net begonnen, wilden we ijsbakjes met ons eigen logo, we hadden geen idee waar we moesten zoeken. En toen we begonnen met friet: we hadden geen over welke aardappels we moesten hebben, of welke bakmand goed was en ook niet welke olie. In het begin is alles moeilijk, wij wisten helemaal niks. Maar echt: ga ervoor en zet door. Als je iets niet weet: ga met iedereen bellen die je kent en uiteindelijk kom je wel op het goede pad.  Doorzetten en fouten durven maken.”

Pebbles: “De dingen durven is echt belangrijk. Ook durven om om hulp te vragen, als ondernemer ben je niet perse het beste in alles. Maar ga altijd uit van je eigen gevoel. Als je uitgaat van je gevoel, heb je helemaal geen strak ondernemingsplan nodig. Sterker nog, ik denk dat dat je uiteindelijk misschien ook alleen maar gaat beperken. En als je net begint: probeer dan zoveel mogelijk uit je netwerk te halen: je kent vast wel een vriend die een logo voor je kan ontwerpen dus bel de mensen om je heen en vraag om hulp. En als laatste: Probeer jezelf ook niet onmisbaar te maken, dan komt er een punt waarop je stilstaat. Door jezelf af en toe terug te trekken en niet onmisbaar te zijn, kun je ook anderen inzetten waar nodig en zo kan jezelf focussen op andere zaken die belangrijk zijn en dan kom je echt veel verder!”

 
 

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *