Interview: Lotte van Sweet Charlotte

06/02/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Oktober 2017 kreeg ik een uitnodiging van Lotte voor haar Sweet Charlotte Tea Party. Haar verjaardag vieren, andere ondernemers uit de creatieve branche laten kennis maken met elkaar en haar taarten en bijkletsen, leek haar de perfecte combinatie. Dat typeert Lotte: enthousiast en altijd in voor gezelligheid. Helaas kon ik niet komen, maar een afspraak voor een interview was snel gemaakt (en lucky me: nu kon ik die beroemde taartjes tóch proeven – spoiler: ze waren heerlijk!). Ik vroeg deze enthousiaste taartenmaker het hemd van het lijf over ondernemen en taarten.
“Ik vond bakken altijd al heel erg leuk, maar ik had er nooit aan gedacht dat je er ook je werk van kunt maken. Ik werkte als creatief therapeut in de zorg, maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat deze baan het niet was voor mij. Ik ben toen gestopt en heb rustig de tijd genomen om na te denken over wat dan.
Op een gegeven moment deed ik een high tea op het werk van een vriendin en vertelde hier enthousiast over tegen iemand in de taartenwinkel, die de eigenaar bleek te zijn. Ze stelde voor een keer iets samen te doen en toen ben ik er gaan werken. Er kwamen aanvragen voor bruidstaarten en dat leek me heel leuk. Toen ik eens één taart maakte voor 120 personen (een gemiddelde taart is voor 30/40 personen) was dat mijn eerste succeservaring en had ik de smaak te pakken.
Toen ben ik erover gaan nadenken om dit professioneel te doen, maar ik moest eerst voor mezelf een drempel over, ik durfde niet goed. Mijn perfectionisme zat me tegen, waardoor ik niets deed en dat is niet goed natuurlijk. Nu heb ik manieren gevonden om daar mee om te gaan, al is het perfectionisme bij het maken van taarten wel handig natuurlijk!
Inmiddels loopt het storm en bak ik soms op één dag vijf taarten. In de zomer staan hier een extra koeling en oven en sinds vorig jaar heb ik het zo druk dat ik er iemand bij moet hebben op de drukste dagen, zo leuk! En het is wel een stressvol, maar tegelijk is dat ook wat me een kick geeft.
Natuurlijk heb ook ik wel eens geen zin om te beginnen, maar als ik eenmaal begin: ik word er zo gelukkig van! Het is zo fantastisch dat je met ingrediënten die op zichzelf niks zijn – ja boter, meel – dat je daar iets mee maakt waar mensen van genieten en dat je het dan ook nog zo kunt neerzetten dat het mooi is. En als het dan binnen het geheel van een bruiloft past, is dat zó gaaf.
De afgelopen jaren was de belangrijkste les voor mij in het ondernemen: gaan, gaan, gaan. Wacht niet tot alles perfect is, je mag fouten maken. En durf jezelf te laten zien. Dat is het allermoeilijkste, maar juist dat is wat je authentiek maakt en dat voelt je klant. Het is denk ik net zoals met liefde. Dat je voelt dat je van iemand houdt en dat je dat voor het eerst gaat zeggen en dat je niet weet of die ander dat ook zo voelt. Ondernemen heeft echt met liefde te maken. Het is véél, het is hard werken, maar vooral fantastisch!”


 Beelden: Daisy Ranoe, taartfoto: Lotte de Graaf

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *