Interview: fotograaf Wianda Bongen

01/05/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl


Wianda Bongen is fotograaf en actrice. Op dit moment runt ze haar eigen bedrijf als fotograaf en staat het acteren even op een lager pitje. Ze fotografeert van alles, van bruiloften tot fashion en lifestyle shoots. Dat het ondernemen bij deze creatieveling in het bloed zit, wordt bewezen als zij na haar opleiding aan de toneelacademie meteen de sprong in het diepe neemt en fulltime met haar eigen bedrijf aan de slag gaat. De vrijheid bevalt, zó goed dat ze nog geen seconde spijt heeft gehad van die beslissing. Wij stelden haar een aantal vragen over het ondernemerschap en vroegen haar tips die jij ook kunt toepassen.

Hoe ben je begonnen met fotograferen?

Toen ik een aantal jaar geleden alleen op reis ging kocht ik mijn eerste goede camera. Ik leerde mezelf tijdens het reizen de basics. Toen ik een keer werd gevraagd om een jong stel te fotograferen is het balletje gaan rollen. Mijn vriend bouwde een website en ik had een platform om mijn werk te delen. Dit deed ik allemaal tijdens mijn studie. Na een half jaar aanmodderen vond ik het tijd om mij in te schrijven bij de KvK. En vanaf dat moment was ik ondernemer!
Je combineerde dus een fulltime studie met een bijbaan die veel tijd en energie vroeg..

Hoe hield je het ondernemen én een fulltime studie vol?

De eerste jaren deed ik alles tegelijk. Ik fotografeerde naast mijn studie bijna 30 bruiloften per jaar, speelde voor mijn stage 6 avonden in de week kriskras door Nederland in een theaterproductie en overdag repeteerde ik nog voor een nieuwe kindervoorstelling. Ondertussen runde ik ook nog mijn eigen bedrijf. Achteraf gekkenwerk, maar ik kreeg zoveel energie van alles dat ik leek te vliegen.
Na het zetten van mijn handtekening onder mijn diploma ging ik meteen fulltime door met mijn bedrijf. Dat is achteraf best een gok geweest, maar ik had er vertrouwen in en wist dat het moest lukken. Gelukkig had ik gelijk! In het eerste jaar heb ik in de wintermaanden nog één kindervoorstelling gespeeld, maar nu werk ik al bijna 1,5 jaar fulltime alleen als fotograaf en dat bevalt enorm goed.
Wat tof dat je er gewoon volledig voor bent gegaan!
 

Wat vind je het leukst aan het ondernemen?

Het leuke aan mijn werk is dat elke dag anders is. De ene keer sta ik op een verlaten strand tijdens een zonsondergang op Gran Canaria een lookbook voor een kledingmerk te fotograferen, het volgende moment sta ik in de Metaal kathedraal in Utrecht een prachtige bruiloft vast te leggen. Of ik vlieg naar Italië voor een elopement. Mijn weken zijn nooit hetzelfde en juist dat is het leukste wat er is! Ik richt mijn eigen leven in, bepaal of ik om 6 uur mijn bed uit kom of tot 10 uur mag blijven liggen. Mijn bedrijf is een van de mooiste dingen die mij is overkomen.
Klinkt inderdaad als een droom!

Zijn er ook minder leuke kanten aan het ondernemerschap?

Het minst leuke is het alleen werken. Soms mis je een kantoorgenootje of iemand waarmee je kunt sparren. Gelukkig heb ik in de loop van de jaren een aantal ondernemers ontmoet die zijn uitgegroeid tot dierbare vrienden. Zo kun je afspreken om samen te werken, of als ik ergens tegenaan loop bel of app ik ze even. Ze snappen het wanneer ik twijfels heb of me rot voel over bijvoorbeeld een toffe opdracht die niet door gaat. Ze weten de juiste dingen te zeggen die me er weer bovenop helpen. Die vriendschappen zijn me heel dierbaar.
Eerder gaf je aan een beetje in het ondernemerschap te zijn gerold.

Wat is jouw advies om andere ondernemers te laten groeien?

Ga The Next Level volgen! Haha, nee maar serieus, ik kan het echt aanraden. Toen mijn lieve vriendin en grote voorbeeld Raisa me vertelde over dit project was ik meteen enthousiast. Ik wist dat dit best wel eens goed voor mij zou zijn; alles op een rijtje zetten, eens goed kijken naar hoe je bedrijf loopt en waar je naar toe wilt. Het heeft mij veel inzichten gegeven in mijn onderneming, maar ook in mij als persoon. Hoe ik kan handelen in bepaalde situaties en wat mijn valkuilen zijn; zo leerzaam! Vandaar dat ik gekozen heb voor The Next Level.
En verder geef uit handen waar je minder goed in bent of wat je niet leuk vindt. Lange termijn doelen stellen die door een goede aanpak ook behapbaar en vooral haalbaar worden.

Wianda’s 5 gouden tips voor alle ondernemers:

  1. Investeer in jezelf en in je bedrijf.
  2. Durf risico’s te nemen en vertrouw op je intuïtie.
  3. Handel vanuit je passie, maar wees wel zakelijk.
  4. Doe wat je gelukkig maakt. Het is leuk dat je de hele wereld over kunt vliegen voor toffe opdrachten, maar het moet financieel en persoonlijk wel haalbaar blijven.
  5. Richt je bedrijf in zoals jij dat wil, niet zoals jij denkt dat het zou moeten.

Meer weten over Wianda? Volg haar op Instagram!
Zoals je in het interview kunt lezen en zien is Wianda een van de deelnemers van The Next Level. Binnenkort gaan de deuren weer open en kun jij ook meer focus krijgen op je lange termijn doelen om alles uit jouw bedrijf te halen.

BewarenBewaren

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *