Digital nomad: Waar moet je aan denken?

21/03/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Werken terwijl je de wereld aan het ontdekken bent klinkt misschien te mooi om echt waar te zijn, maar het kan wel! Ik ben zelfstandig grafisch vormgever en momenteel samen met mijn vriend door Zuid Amerika aan het reizen. Hierbij een aantal tips voor ‘working on the road’!
 
Wie zijn je klanten?
Bedenk van tevoren met welke klanten je wilt werken. Zijn dat je huidige klanten uit Nederland, zorg er dan voor dat je hele duidelijke afspraken maakt over deadlines. Je zit niet alleen met een tijdsverschil, maar ook met een levensstijl verschil. Je bent bijvoorbeeld soms 4 dagen aan het hiken in de bergen. Het is verstandig om je klanten van tevoren op de hoogte brengen dat je de komende dagen niet bereikbaar bent ;-). Wellicht is het ook handig om een back up buddy in Nederland te hebben. Mocht je echt geen tijd hebben voor iets, dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen. Dat geeft je klant ook iets meer een zekerheidsgevoel. Wil je juist gaan werken voor klanten die je op reis binnenhaalt, bereid dit dan in Nederland al goed voor. Op welke doelgroep ga je je richten, hoe ga je ze bereiken, is er vraag naar jouw dienst, gaat de taal een barrière zijn of kan je prima uit de voeten met alleen Engels? Doe wat achtergrond onderzoek naar het land/de landen waar je heen gaat. Misschien zijn er grote cultuurverschillen op werkgebied waar je rekening mee moet houden.
Wat neem je mee?
Beslis welke apparatuur je nodig hebt. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van het type werk wat je doet. Voor mij was het de keuze tussen mijn laptop meenemen of een iPad aanschaffen. Aangezien wij veel aan het rondreizen zijn, leek het me niet erg handig om mijn laptop mee te sjouwen. Ik ben me gaan inlezen in de mogelijkheden van de iPad en ontdekte dat ik met de iPad alles kan wat ik nodig heb. Daarnaast is het sowieso een gadget die al langer op mijn verlanglijstje stond. Een mooi moment om hem eindelijk aan te schaffen dus.
De Belastingdienst: ook op reis ontsnap je er niet aan!
Je administratie bijhouden, je btw aangifte, het zijn allemaal zaken die gewoon doorlopen en die je dus ook moet bijhouden. Nu heb ik gelukkig een boekhouder die veel voor me doet, dus zoveel tijd hoef ik hier niet in te steken. Zorg dat je voordat je vertrekt, goed op de hoogte bent hoe je alles voor de Belastingdienst op orde hebt, zeker als je met klanten gaat werken die in het buitenland gevestigd zijn.
Opslag
Als je niet vanuit je vaste werktstek werkt, is het handig dat je al je documenten ergens hebt opgeslagen waar je er altijd bij kunt. Hier zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden voor. Zo krijg je wanneer je een Google account aanmaakt toegang tot 15 GB aan gratis opslag via Google Drive. Werk je op een Mac? Dan krijg je via iCloud standaard 5 GB aan opslag wat niet veel is, maar wat je voor weinig geld flink kunt opwaarderen. Heb je een creatief beroep en heb je een Adobe account? Dan krijg je standaard 100 GB aan opslag via Adobe Creative. Hiermee is het super simpel om al je werk direct vanuit een Adobe programma in op te slaan. Maar ook bijvoorbeeld Dropbox is een goede manier om online je belangrijke documenten in op te slaan. Vergeet ook je werk voor oud-klanten niet op te slaan. Wellicht komt er een nieuw verzoek en dan is het zonde als je niet meer bij de nodige documenten kunt.
In mijn volgende blog vertel ik iets meer over mijn eigen ervaringen wat betreft werken tijdens het reizen. Wat doe ik precies, waar loop ik tegenaan en wat heb ik ervan geleerd. Voor nu: weer genoeg tijd op mijn iPad gezeten, tijd om weer op pad te gaan!
 

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *