Goede afspraken maken | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Goede afspraken maken | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
De zin en onzin van Styled Shoots, TFP en ander 'gratis' werk

10/01/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Als je net begint met je bedrijf of je werk als freelancer is de kans groot dat mensen je regelmatig vragen om ‘gratis’ werk te doen. Of misschien ben je zelf initiatiefnemer van een hoop onbetaalde projecten om ervaring op te doen / een portfolio te creëren. In de bruidsfotografie (mijn vakgebied) gaat het vaak om Styled Shoots: een shoot waarbij verschillende leveranciers binnen de trouwbranche samenkomen om een bepaald concept neer te zetten. De beelden die gemaakt worden tijdens de shoot kan elke leveranciers gebruiken voor promotiedoeleinden en het uiteindelijke doel is vaak een publicatie. Zo kent elk creatief beroep wel zijn eigen ‘gratis’ projecten.
 

Onbetaald werk in ruil voor portfolio materiaal (TFP), exposure of uitbreiding van je netwerk

Misschien heb je al een paar van dit soort projecten gedaan of misschien sta je op het punt iets op te starten en vraag je je af; wat zijn eigenlijk de voordelen ervan en moet ik dit wel (blijven) doen? Persoonlijk denk ik dat onbetaalde projecten een goede manier zijn om ervaring op te doen en werk te maken dat je graag wilt maken. Dat zit zo: je hebt waarschijnlijk een ideale klant in gedachte (zo niet, check zeker even ons e-book over dit onderwerp), maar je merkt misschien dat je huidige klanten niet binnen dat profiel passen. De beste manier om wél je ideale klant te krijgen is het laten zien van werk dat hun aanspreekt. Dit zal niet het werk zijn wat je voor je huidige klanten doet, dus zul je dit op eigen initiatief moeten creëren. Andere redenen om ‘gratis’ te werken kunnen bijvoorbeeld zijn: om je netwerk uit te breiden of voor exposure. (Pas op met deze laatste: bedenk eerst of het wel de juiste exposure is en of je je ideale klant ermee bereikt.)
 
 

“Succesful people are not gifted; they just work hard, then succeed on purpose.”  – G.K. Nielson

 
 

Gratis en voor niets?

Het woord gratis heeft misschien in dit perspectief een wat negatieve bijklank. Maar het betekent eigenlijk alleen dat er geen financiële vergoeding tegenover je werk staat. Aan jou de taak om te bedenken wat er dan wel tegenover staat en of dat voldoende waard is. Nog belangrijker is het om na te denken of een project wel bij jou én jouw bedrijf past. Hoe succesvol je ook bent, als ondernemer zul je jezelf blijven uitdagen en zullen er telkens nieuwe doelen ontstaan. Als een onbetaald project je kan helpen bij het bereiken van een doel en het resultaat de moeite waard is, waarom zou je het dan niet doen…
 

Duidelijke afspraken maken

Last but not least; maak goede afspraken! Wees duidelijk over gebruik van het eindproduct, naamsvermeldingen, de eventueel te maken kosten, planning en taakverdeling. Idealiter maak je een document met al deze onderwerpen en / of zet je ze van tevoren op de mail. Zo zorg je voor duidelijke verwachtingen en voorkom je problemen achteraf.
 
We zijn benieuwd naar jullie ervaringen, doe jij weleens ‘gratis’ werk? Waarom (niet)?
Laat hieronder een reactie achter!

The comments +

 1. Stella says:

  fijne blog 🙂 ik ben nu een styled shoot aan het organiseren. Ik vind alle facetten leuk, al vind ik het soms nog een tikkeltje lastig om mensen goed aan te sturen en een ‘nee’ te verkopen. Erg leerzaam!

  • Raisa Zwart says:

   Goed om te horen Stella, dankjewel! Is het je eerste Styled Shoot of heb je er al meerdere georganiseerd? Is inderdaad een hoop werk he! ‘Nee’ zeggen is iets dat ik zelf ook nog steeds erg moeilijk vind hoor… al word ik er steeds beter in!

 2. Mandy says:

  Vorig jaar een bruidsshoot op ibiza gedaan.
  Puur om ervaring op te doen in het buitenland en mijn portfolio uitbereiden.
  Ik merk echt dat ik daar nu de vruchten van pluk, zo gaaf!
  Je geeft een aantal goede tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *