Persoonlijk | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Persoonlijk | Blog voor creatieve vrouwelijke ondernemers
Behind the CC: De juiste keuze maken

01/06/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Onlangs heb ik een knoop doorgehakt die ervoor zorgt dat er wat dingen gaan veranderen. Voordat ik de keuze maakte voelde ik aan alles – dit moet ik gaan doen. Ik werd er super enthousiast van, zag overal mogelijkheden en mijn hoofd liep over van ideeën. Na veel nagedacht te hebben besloot ik; ja – ik ga mijn hart volgen en een sprong in het diepe wagen. Maar de twijfels die juist ná die keuze kwamen… Die had ik niet voorzien! 
Het is gek hoe dat werkt. Voordat je een keuze maakt zie je overal kansen. Vol enthousiasme wil je aan de slag. Je hebt precies voor ogen hoe je iets wilt gaan doen. Met de volle 200% voor je ervoor gaan, want je gelooft écht in dit idee!

Ben ik wel de juiste persoon om dit te doen?

En dan komt het moment dat je in je hoofd de keuze maakt – “Dit ga ik doen!”. En dat is ook het moment dat het knopje “twijfel” aangaat. “Is dit wel slim?” “Het is écht heel veel werk.” “Ben ik wel de juiste persoon om dit te doen?” “Nee maar echt, wie zegt dat ik dit kan?” “Dadelijk slaat het helemaal niet aan.” “De doelgroep is te klein.” “Zit de doelgroep hier überhaupt wel op te wachten?” Er kunnen allerlei vragen door je hoofd spelen en je twijfelt of je het inderdaad wel moet gaan doen. Want wat als je faalt?

Geen lijstjes, maar juist je gevoel volgen

Zolang we niet voor de volle 100% een keuze maken zal altijd de vraag heersen; ‘is het wel de juiste keuze?’ In de Libelle las ik een artikel waar hoogleraar psygologie aan de Radboud universiteit Ap Dijksterhuis aan het woord was. Het blijkt dat lijstjes met voor en nadelen lang niet altijd de juiste raadgever zijn.We krijgen namelijk stress van al die keuzes en lijstjes. We praten veel met vrienden over onze keuzes en wegen alles af. Daarnaast spoken de keuzes constant door ons hoofd. En terwijl we hopen zo tot het juiste besluit te komen, maken op zo’n moment juist vaak de slechtste keuzes.
Het is soms juist beter is om niet eindeloos na te denken over een keuze, maar je gevoel hierin te laten spreken. Druk het “ja-maar” stemmetje weg. Wat voel je dan? Wat ervaar je? Krijg je een gevoel van plezier en positieve spanning in je buik? Of krijg je een benauwd gevoel? Veranderd je ademhaling? En als je een benauwd gevoel krijgt; waar komt dat dan vandaan? Is het de angst van het onbekende? Of voel je dat dit eigenlijk niet de juiste keuze is? Of heeft het juist te maken met de huidige gang van zaken waardoor je een vervelend gevoel krijgt? Probeer dat bij jezelf te onderzoeken en laat je gevoel dan spreken. Wat zegt je onderbuik gevoel dat je moet doen?

Doelen stellen

Naast je gevoel te laten spreken is een van de belangrijkste dingen helder voor ogen krijgen waar je heen wilt. Doelen stellen. Dromen. Wat wil je bereiken? Krijg helder voor ogen wat je wilt en waarom je het wilt. Durf groot te denken, maar bedenk ook juist de “op kort termijn” haalbare doelen. Schrijf dit op. En dan, als je deze doelen combineert met je gevoel – waar kom je dan uit? Wordt je er zenuwachtig van? Enthousiast? Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Of voel je je stiekem al moe bij het idee?

Besluit nemen

En dan, het allerbelangrijkste. Neem een besluit. En neem hem ook echt. Hou geen ruimte voor een “ja maar” of een “misschien”, maar ga staan achter je keuze en ga ervoor. Of dat nou betekend dat je er wel of niet voor gaat. Own it!
En mocht je dan falen, tja. Zoals de meiden in de Confetti Community al zeiden; “dan ben je in ieder geval je droom achternagegaan!” En zo is het maar net. 🙂

The comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *