Gaan voor wat je wilt| Blog vor creatieve vrouwelijke ondernemers
Gaan voor wat je wilt| Blog vor creatieve vrouwelijke ondernemers
Charlotte's verhaal #1: Gaan voor wat je écht wilt!

07/09/2017

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Charlotte is eigenaresse van Dots & Lines en self-taught grafisch ontwerper. Ze ging van een baan in loondienst naar een bestaan als freelance online marketeer naar zelfstandig grafisch ondernemer. Ondertussen reisde ze ook veel en inmiddels heeft ze een hoop inzichten verworven die ze graag met de wereld deelt. Vandaag lees je op het blog deel 1 van haar verhaal:
“Waarom is het vaak zo lastig om te doen waar je passie voor hebt? Omdat je dan ook heel hard kan vallen. Plat op je gezicht. Terwijl iedereen toekijkt. En dat is mega eng. Zo eng, dat je het risico liever niet loopt. Maar, we vergeten dat het scenario dat we niet vallen, vele malen realistischer is. Dat we juist fluitend – misschien wel fluitend én huppelend tegelijk – verder gaan. En val je wel, dan sta je weer op. Als je kleine stapjes neemt kun je nooit héél hard vallen… Ik nam een tijd terug de stap om mijn droom achterna te gaan. 

Tekenen was nooit mijn sterkste kant

Ik had vroeger al meer aandacht voor het ontwerp van mijn werkstukken dan voor de inhoud ervan. Een mooie cover maken, plaatjes uitzoeken en het inbinden ervan vond ik geweldig. En toen kwam de middelbare school. En tekenles. Tekenen is nooit mijn sterkste punt geweest. En daarmee was in mijn hoofd het idee ontstaan dat ik 0% creativiteit in me had. Zo erg zelfs, dat het hardop zeggen dat iets met grafisch vormgeven me wel aansprak te belachelijk voor woorden klonk. In mijn hoofd dan in ieder geval.

Tja, je moet iets kiezen na je middelbare school

Ik besloot om de ‘veilige’ opleiding Communicatie te gaan doen. Een opleiding waar je veel kanten mee uit kunt. Zonder een idee welke richting me dan eigenlijk aansprak. Of er eigenlijk überhaupt wel een richting was die me leuk leek. Maar ja, je moet iets kiezen. Na mijn afstuderen kon ik gelijk aan het werk. Ik heb nooit echt kunnen wennen aan ‘het kantoorleven’. Om een bepaalde tijd ergens moeten zijn en pas weer op een bepaalde tijd naar huis gaan. Terwijl dat misschien helemaal niet de tijd is waarin je de meeste energie hebt. En ervoor betaald krijgen, of je nu veel of weinig in die tijdsperiode hebt gedaan. Alles moeten afstemmen met een groep mensen met allemaal andere meningen, waardoor er vaak nog maar weinig overblijft van een idee. Niet iets kunnen doen zonder dat er bewijs is voor ROI (return on investment). Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat je het beeld wel hebt. Na 3 jaar als communicatie adviseur te hebben gewerkt besloot ik de stap te nemen om als freelancer verder te gaan. Ik had langzaamaan een netwerk opgebouwd en al 1 opdracht binnen. Nu klinkt dit misschien al als dé grote enge stap. Maar dat was het voor mij niet.

Meer vrijheid, maar toch geen passie

Ik positioneerde me als online marketeer en kreeg langzaam opdrachten binnen. Maar toch voelde het niet helemaal goed. Ik had nu wel meer vrijheid, maar het werk wat ik deed sprak me nog steeds niet erg aan. Maar ja, voor grafisch vormgeven was ik niet creatief genoeg, toch? Toen een aantal vaste opdrachten stopten nam ik een besluit. Ik kon twee dingen doen: Weer tijd en energie steken in nieuwe online marketing gerelateerde opdrachten zoeken en binnenhalen óf die tijd en energie gebruiken om alles te leren rondom grafisch vormgeven. Ik besloot voor het tweede te gaan. Ik schreef me in voor een cursus, volgde zoveel mogelijk online tutorials, bestelde boeken, las blogs en leerde van andere grafisch vormgevers. Ik probeerde de regels die ik ondertussen aan het leren was over vormgeving te ontdekken in dingen die ik in het dagelijkse leven tegen kwam. Ineens zag ik overal uitingen van grafische vormgeving. Boek covers, posters, menukaarten, uithangborden. En jeetje, de supermarkt is een walhalla aan vormgeving. Ik probeerde verder te kijken dan iets ‘mooi’ of ‘lelijk’ te vinden. Waarom vallen sommige dingen op en andere niet?

Je carrière switch de wereld inbrengen: brrr eng!

Toen ik het idee had dat ik genoeg kennis in huis had om er ook echt professioneel mee aan de slag te gaan ontwierp ik mijn eigen logo, huisstijl en website. En Dots & Lines was geboren. Dat nieuws de wereld inbrengen was misschien nog wel het engste van alles. Ik zou moeten laten zien wat ik tot dan toe al had gemaakt. Mijn angst dat ik totaal niet creatief genoeg was stak weer de kop op. Maar ja, als niemand weet waar je mee bezig bent, hoe kunnen ze je dan inhuren? Zonder er al teveel over na te denken besloot ik het maar gewoon te doen. En wonder boven wonder kreeg ik alleen maar leuke reacties.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Nog steeds kan ik soms ineens denken “jezus, waar ben ik mee bezig?! Dit kan ik helemaal niet!”. In mijn ervaring is het enige wat helpt tegen die onzekere gedachtes: Je werk van nu te vergelijken met je werk van een half jaar geleden. Die verbeteringen zien geeft je een instant oppepper. En bedenken dat die vooruitgang alleen maar in een stijgende lijn omhoog zal gaan!

The comments +

  1. Elise says:

    Heel leuke blogpost! Zelf ben ik intussen enkele maanden aan het werk en merk ik dat ik mijn job wel oké vind, maar het maakt me niet écht gelukkig. Voorlopig blijf ik gewoon in mijn huidige job maar toch ben ik op zoek naar wat ik in de toekomst heel graag zou willen doen. Die stap zal spannend zijn.

  2. […] gaan te gaan starten, maar op de een of andere manier niet doorgezet. Totdat ik een tijd terug een gastblog heb geschreven voor the Confetti Collective.  Ik kreeg daar zoveel leuke reacties op, dat ik besloot dat het toch maar eens tijd werd om ook […]

  3. […] mij maar bezig zijn met een lay-out, typografie uitkiezen, kleuren bepalen, tekenen, etc. In een blog voor Confetti Collective schreef ik al eerder over hoe ik deze switch heb gemaakt. Hoe eng het ook was, ik geloof er wel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *