6 lessen die ik heb geleerd als ondernemer en aan mijzelf van vroeger zou willen vertellen 

24/04/2018

Welkom bij The Confetti Collective. Ik ben Cynthia en ik help je om te ondernemen vanuit een goede basis & je bedrijf onweerstaanbaar te maken voor jouw ideale klant. Zodat jij het bedrijf en leven kunt creëren waar je van droomt. Omdat elk moment telt. 

follow @confetticollectivenl

Ondernemen leer je vooral door vallen en opstaan. Toen ik een paar jaar geleden de droom had om ondernemer te worden, had ik geen idee waar ik moest beginnen. Nu, wijzer en een aantal jaar aan ervaring rijker, kan ik met enige zelfspot terugkijken op die eerste jaren en mijzelf van toen tips geven.
 

  1. Er bestaat niet zoiets als de juiste manier

Toen ik net als ondernemer begon dacht ik dat er zo iets was als de juiste manier van ondernemen. Ik dacht dat ik alleen succesvol kon zijn als ik dezelfde stappen als iedereen zou zetten. Maar wat bleek, mijn klanten werken juiste graag met mij samen omdat ik mijn werk op mijn eigen manier doe!
 

  1. Besteed taken uit

Let’s face it, elke Wonder Woman heeft ook minder sterke kanten. Als beginnend ondernemer had ik het idee dat ik alles zelf moest uitvoeren. De administratie bijhouden, mijn website in elkaar zetten, mijn eigen logo ontwerpen en mijn eigen marketing doen. Maar anderen zijn hier misschien veel beter in. Al die uren die ik heb besteed aan taken waar ik niet goed in ben, had ik ook kunnen uitbesteden en steken in datgene waar ik in uitblink.
 

  1. Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes

Als startende ondernemer voelde mij overweldigd door alle getalenteerde ondernemers om mij heen. Omdat ik geen vertrouwen in mijzelf had, kon ik ook mijn potentiele opdrachtgevers niet overtuigen. Toen ik eindelijk geloofde in mijn eigen kunnen, straalde ik dat blijkbaar ook uit, en stonden de opdrachtgevers opeens voor mij in de rij.
 

  1. Netwerken is niet zo stom als het lijkt

Ik vond netwerken vroeger verschrikkelijk. Bij netwerkborrels voelde ik mij ongemakkelijk en sloeg ik mijn glas wijn zo snel mogelijk achterover om weg te kunnen gaan. Maar wat bleek, netwerken kan op zoveel andere manieren. Door je vrienden te laten weten waar je mee bezig bent, door andere ondernemers je hulp aan te bieden, door actief te zijn in Facebookgroepen… ik vind nu bijna al mijn klanten via mijn eigen netwerk. Wie zegt dat ik het niet kan?!
 

  1. Ondernemen is geen sprint maar een marathon

Wanneer je net voor jezelf begint hoop je natuurlijk dat je de eerste maand meteen een dikke factuur kunt uitsturen. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Als startende ondernemer ben je veel tijd kwijt aan het vinden van klanten, je website afronden, je visitekaartje laten printen en je social media kanalen opzetten. Ik kwam erachter dat ondernemen niet een kwestie is van het hardst kunnen rennen, maar van een lange adem hebben en in je eigen plannen blijven geloven.
 

  1. Het is oké als je even niet weet waar je in godsnaam mee bezig bent

Toen ik voor de eerste keer in een co-working space kwam was ik enorm onder de indruk van de professionaliteit van iedereen om mij heen. De andere ondernemers hadden prachtige websites, renden van afspraak naar afspraak en hadden het in de pauze over Bitcoin-investeringen. Ik daarentegen had soms geen idee waar ik in godsnaam mee bezig was. Maar tijdens borrels leerde ik mijn mede-ondernemers beter kennen en wat bleek… niemand heeft alle touwtjes altijd in handen, soms moet je gewoon even aanklooien. Het komt goed.
 
 

The comments +

  1. Mooie tips! Ik ben het, als beginnende ondernemer, ook met vallen en opstaan aan het ontdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *